Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

Szöszösödés

2023.06.08 11:00
Szöszösödés

Egyike a göndör lányok által legjobban gyűlölt jelenségnek. Sok minden okozhatja (pl. túlhidratálás vagy  termék felhalmozódás), de most inkább nézzük meg, hogyan lehet redukálni a mennyiségét, hiszen ez a legfontosabb.

- Végezz tisztító mosást szulfátos vagy mélytisztító samponnal

Használj legalább havi egy alkalommal erősebb tisztító összetevőjű sampont. Ez segít, minden felhalmozódott terméktől megtisztítani a hajszálaidat és a fejbőrödet.

- Használj olajat pre- poo-ként

Ez az a folyamat, amikor a tényleges hajmosási folyamat előtt kezelést alkalmazunk a hajunkra. Az olajos kezelés védőréteggel látja el a hajat. Ez azért hasznos, mert a samponos mosás megfosztja a hajat és a fejbőrt is hidratáltságától és olajtartalmától. A hajmosás utáni kondicionáló alkalmazása pedig nem mindig elegendő az elvesztett nedvesség helyreállításához. A pre-poo előnyei: extra hidratálást ad a száraz tincseknek, puhább, élénkebb hajat eredményez, megkönnyíti a haj kifésülését, fokozza a kondicionáló hatékonyságát, ami erősebb tincseket és kevesebb töredezést eredményez.

- Használj mélykondicionálót

Ha a hajad alapvetően száraz és vastag szálú, akkor a heti rendszeres mélyhidratálás lesz az egyik leghasznosabb dolog a rutinodban. Ha a hajad vékony szálú vagy könnyen elnehezedő, akkor ne használj mélyhidratáló pakolást, mert túl puhává teheti a hajad. Valószínűleg a vékony szálú hajadnak elegendő lesz egy hagyományos kondicionáló használat is.

- Vizes hajra vidd fel a formázó termékeket

A víz segít a termékek megfelelő eloszlatásában és a szöszösödés meggátolásában. Ha a hajad éppen csak nedves a formázó termékek felvitelekor, könnyen előfordulhat, hogy bizonyos tincsekre több termék kerül és ott összetapadnak a tincsek, míg máshová kevés kerül és ott szöszös marad a hajad.

- Használj erős fixálót (zselé vagy hab)

Ha már felvitted a formázókat, azok hatását tartóssá kell tenned. Ezt úgy tudod elérni, hogy egy úgynevezett lezáró réteggel lefeded a tincseidet. A zselé vagy a hajhab, bevonja a tincseket és szárítás közben kemény kérget hoz létre. Ez azért fontos, mert így hajszárítás közben a formázó termékekben lévő ápoló anyagok nem párolognak el a hajadból a hő hatására, hanem a zselé vagy hab réteg alatt a hajadon maradnak, bent tartva a nedvességet amire a hajadnak ahhoz van szüksége, hogy rugalmas és dús tincsekbe formálódjon.

- Vágd le vagy vágasd le az elvékonyodott, töredezett hajvégeket

Erre azért van szükséged, mert a töredezett és elvékonyodott hajvégek egyre feljebb töredeznek, így azt fogod érzékelni, hogy a hajad nem nő vagy még inkább egyre rövidebb, mellette pedig a seprűs hajvégek szétállnak és szálanként próbálnak göndörödni, ami szöszösödéshez vezet. 3-6 havonta vágasd le a hajad. Meglepődsz majd, hogy milyen gyorsnak fogod látni a növekedést és mennyivel kevésbé fog szöszösödni.

- Használj több/kevesebb proteint a hajad igényének megfelelően

A proteines hajápolók szerepe a göndör haj ápolásában nélkülözhetetlen. Ha a hajad szőkített, melírozott, hőkezelés vagy kémiai beavatkozások (dauer, Hajegyenesítés) miatt elvékonyodott, roncsolódott, akkor a proteines hajápolók lesznek a legjobb barátaid, hiszen a protein a hajszálak sérült részeit tömíti el, ezáltal visszaadja a hajadnak a rugalmasságot és az erőt, amelyre szüksége van. Minél kevésbé roncsolódott a hajad, annál kevésbé lesz szöszös.

- Kerüld a szárító alkohol és szulfát tartalmú termékeket

A szárító alkohol nevének csengése sem túl kellemes hiszen, ha egy göndör hajat valami szárít az bizony szöszössé is teszi. A szulfátok is szárító hatásúak, ezért ezeket használd lehetőség szerint csak havi egy alkalommal. Ha valamilyen fejbőr probléma miatt mindenképpen szulfátos sampont kell használnod, gondoskodj róla, hogy szulfátos hajsampon használata után mindenképpen használj pakolást vagy hajkondicionálót.

- Használj selyem vagy szatén párnahuzatot és/vagy szatén hálósapkát

A pamut párnahuzaton a tincseid nem tudnak elsiklani, ezért fontos, hogy minél csúszósabb felület legyen a hajad alatt amikor álomra hajtod a fejed. Ha nem zavar a szatén sapka, tedd fel éjszakára, hidd el megéri. Sokkal kevésbé szöszösödik majd a hajad reggelre.

- Ne fogdosd folyton a hajad! :)

Ha állandóan piszkálod, tekergeted, rendezgeted a tincseidet, azzal csak egy dolgot érsz el: szétforgácsolod a tincseidet és garantáltan egy szöszkazallá válik a hajad, ezért kezeket el a hajtól...és másnak se engedd, hogy fogdossa. Ez kérem művészet, nem csak egy frizura! :)