Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

Szilikon fajták

2021.11.18 19:44
Szilikon fajták

Az állítás: „minden szilikon felhalmozódást okoz” hamis. A pontosabb állítás az, hogy egyes szilikonok felhalmozódást okoznak, míg mások vízben oldódnak, és vannak, amelyek valójában elpárolognak. Minden a kémián múlik, és a legtöbb dolog a kémia esetében soha nem fekete -fehér.

Sokféle szilikon létezik, de az egyszerűség kedvéért a szilikon összetevőket három kategóriába osztjuk: vízben oldódó, vízben oldhatatlan és elpárolgó. Az alábbi ábrán a leggyakoribb szilikonok láthatók.

Vizben oldódó szilikonok, nem oldódó szilikonok, párolgó szilikonok

* polimer típusú szilikon, amely a haj sérült részeihez kötődik, és nem halmozódik fel önmagára.
** forrás: TRAVWhite

Az első oszlopban megtalálható az úgynevezett PEG szilikon. Mivel a víz poláris, az olajok pedig nem polárisak, nem keverednek vagy oldódnak fel, így felhalmozódásuk lehetséges. Azonban poláris anyag, például polietilén glikol hozzáadásával vízben oldhatóvá tehetők.

Ez nem jelenti azt, hogy teljesen kimossák azt, de a hozzá kapcsolt PEG jelentősen csökkenti a felhalmozódást, miközben lehetővé teszi a szilikon számára, hogy elvégezze a feladatát. Ezek a szilikonok részben kimoshatók, részben pedig a hajadon maradnak, hogy okklúziós feladatukat teljesítsék.

Egy dolog, amire figyelni kell, a PEG vagy PPG melletti szám. Minél magasabb ez a szám, annál jobban oldódik a szilikon. A PEG-8 alatt bármi, nem nagyon oldódik, míg a PEG-12 már jobban oldódik, a PEG-16 pedig még könnyebben oldódik.

A második oszlopban a vízben oldhatatlan szilikonok szerepelnek, amelyek az első oszlopban látható PEG-módosított szilikonok eredeti verziói. Ezek azok az erős szilikonok, amelyek tapadnak a hajadhoz, de nagyszerű munkát végeznek mert a hajat csúszóssá, fényessé teszik és nem hagyják szöszösödni.

Az amodimethicone *-gal jelölve szerepel középen. Ez egy polimer típusú szilikon, amely megtapad a haj sérült részein, és nem halmozódik fel önmagára. Azonban más szilikonok felhalmozódhatnak rá.

Végül a harmadik oszlopban van egy speciális szilikon csoport, amely magától elpárolog. Gyakran láthatod ezeket az elpárolgó szilikonokat termékekbe keverve, hogy elősegítsék más összetevők eloszlatását a hajban. Előfordulhat, hogy a kókuszolaj -szérumhoz párolgó szilikont adnak, amely elősegíti a szérum hajon való szétterülését, majd elpárolog. Ezt a szilikon típust hajszérumokban és leave-in-ekben találod. Ideiglenesen biztosítják a lerakódást és a csúszást, így eloszlik a termék a hajon, majd elpárolognak. A maradékuk eltávolítható bármilyen samponnal.
elpárolgó szilikonok, vízben nem oldódó szilikonok

Források

1.        Rushton H, Gummer C, L, Flasch H: 2-in-1 Shampoo Technology: State-of-the-Art Shampoo and Conditioner in One. Skin Pharmacol Physiol 1994;7:78-83. doi: 10.1159/000211278 - https://www.karger.com/Article/Abstract/211278

Ws, W. (1970, January 01). Silicone Ingredient Solubility List. Retrieved December 07, 2020, from http://science-yhairblog.blogspot.com/2014/04/silicone-ingredient-solubility-list.html

Egy következő cikkünkben arról olvashatsz, hogy milyen mennyiségű szilikon felhalmozódás lehet ártalmas a hajnak.