Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

A göndör, ősz haj ápolása

2022.10.14 15:27
A göndör, ősz haj ápolása

Érdemes-e festetni, takarni, szem számára láthatatlanná tenni az ősz hajszálakat?
A válasz mindenki számára más és más. Vannak, akik szeretnék minél jobban eltakarni, míg mások egyáltalán nem próbálkoznak semmivel, elfogadják, hogy természetes hajszínük a kor előrehaladtával megváltozik. De van-e valamilyen extra igénye az ősz, hajnak, főleg akkor ha göndör? Ebben a bejegyzésünkben erre a kérdésre adunk választ.

Kezdjük mindjárt egy kézenfekvő kérdéssel: mi okozza az őszülést?


Nagyon egyszerűen fogalmazva, az őszülést a melanin kisebb koncentrációja vagy szinte teljes hiánya okozza. A melanin a bőrünk és hajunk természetes pigmentje, és felelős bőrünk és hajunk színéért.
Az ősz haj szinte minden korosztályban elterjedt, beleértve a fiatalokat is, már a 20-as éveikben. A genetika jelentős szerepet játszik abban, hogy mikor és mennyire őszül meg a hajad. A haj korai őszülését okozó további tényezők közé tartoznak az olyan egészségügyi állapotok, mint a pajzsmirigybetegség, a vírusok és a dohányzás.
Hogyan lehet a melanin felelős az ősz hajszálak texturális változásáért és felületi károsodásáért?
A melanin egy nagy aromás polimer, amely amellett, hogy színt ad a hajszálaknak, alapvető védelmet nyújt a napsugárzás ellen, védi a hajszálakat a nemkívánatos kémiai változásoktól, amelyek rendkívül károsak lehetnek a haj minőségére, formájára és a fényére. Az ősz hajból hiányzik ez a természetes védelmi mechanizmus a melaninszemcsék hiánya miatt. Így az ősz haj erősebben ki van téve a napsugárzásnak, ami a hajfehérjék oxidációját eredményezi.

Az ősz hajszálak valóban különböznek pigmentált társaiktól?


Vizuálisan a színkülönbség miatt különböznek. Tapintásra és megjelenésre szárazabb, drótszerűbb, mivel kutikulájuk durvább és szárazabb, mint a pigmentált hajszálaké.
A kor előrehaladtával a haj veszít sűrűségéből, fényéből, pigmenttartalmából, és a fejbőrben lévő mirigyek kevesebb faggyút termelnek, így az ősz haj törékenyebb és érzékenyebb a napsugárzásra is.
Az ősz hajszálaknak más a kémiai összetétele, mint a sötét vagy pigmentált hajszálaknak, ezért a formázás és a kezelhetőség érdekében különleges ápolást igényelnek.
Az ősz hajszálak porózusabbak és hidrofilebbek, ami azt jelenti, hogy nagyobb kapacitással és képességgel rendelkeznek a nedvesség felszívására, és így érzékenyebbek a környezet páratartalmának változásaira is.
Az ősz haj a kémiai szerekre is másképp reagál, például a hajfestés során általában nagyobb mennyiségű festéket vesz fel.
Pigmentált társaikhoz képest gyengébbek, porózusabbak és nagyon könnyebben sérülnek, ezért különleges figyelmet és ápolást igényelnek főleg abban az esetben ha ez kiegészül a göndör haj alapvetően szárazabb textúrájával.

Fentiek miatt elmondhatjuk, hogy az ősz, göndör haj speciális ápolási igényekkel rendelkezik. Na de mégis hogyan ápoljuk, mire kell figyelni?

Hajmosás

Az eltérő textúra és felületi tulajdonságok miatt az ősz hajszálak mérsékelten ápoló tisztítószereket igényelnek. A szulfátos samponok nem megfelelőek, túl durvák számukra. A szulfátok használata tovább mélyíthetik a haj károsodását, és a haj végül töredezetté válhat. Az enyhe és természetesebb tenzidek kombinációja ideális, mint például a low-poo vagy a co-wash. Ebben megegyezik az ápolása a pigmentált göndör haj ápolásával. És ugyan tudjuk, hogy a sampont mindig a fejbőrnek megfelelően és nem a hajnak megfelelően választjuk, de mivel elkerülhetetlen, hogy a hajhosszon ne follyon végig a samponos víz, fontos, hogy a samponod megfelelően gyengéd legyen.
Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a használt sampon hidratáló és antioxidánsokkal teli legyen, hogy a szürke hajszálak ragyogóan és frissen nézzenek ki. Ha úgy találod, hogy a samponod túlságosan lecsupaszítja a hajad, válts co-washra, mivel az sokkal táplálóbb, és megakadályozza, hogy a hajad túlságosan kiszáradjon.

Kerüld a termék felhalmozódást

A kevesebb mindig több. Az ősz haj nagy mennyiségben képes felvenni a vegyi anyagokat, valamint a kondicionálókat. Mivel az ősz hajszálak kutikulái nyitottabbak, így a kondicionáló molekulák gyorsan és nagyobb mennyiségben hatolnak be a hajszálakba. Minél több terméket használsz annál több kondicionáló molekula áll rendelkezésre a nyitott kutikulák alá történő behatolásra.
A sérült (magas porozitású) hajszálaknál ugyanez a fajta probléma ismert, a termékek nagyon gyorsan "felhalmozódnak". Ennek eredményeképpen a hajszálak petyhüdtté, kinyúlttá és lapossá válnak.

Formázás

Az ősz haj formázása kicsit nehezebb lehet a textúra megváltozása miatt. Ha a hajadat már az őszülés előtt is hajszárítóval szárítottad, nem sok különbséget fogsz tapasztalni, de ha megpróbálod lesimítani a szöszösebb ősz hajszálakat, akkor több kondicionálásra lesz szükséged. A göndör, ősz haj ápolásának középpontjában az áll, hogy a gyökerektől a hajvégekig nagyon hidratált, kondicionált legyen, ezáltal puha és fényes maradjon.

Ha vékonyabb szálú a hajad, és azt szeretnéd, hogy ruganyosnak és egészségesnek tűnjön, ne használj ultravastag vagy sűrű szérumokat és hajkrémeket, mert ezek lapossá tehetik és elnehezíthetik a hajadat. Ehelyett próbálj ki egy könnyű, szöszösödésgátló spray-t vagy könnyű olajat, hogy a bevitt anyagokat bezárd a hajszálaidba.

Ha ezüstös, ősz hajad van, gondoskodj róla, hogy fényes és egészséges megjelenésű maradjon. Ennek nagyszerű módja, ha időnként hamvasító termékeket (lila sampon és/vagy balzsam) használsz. Ezek a termékek semlegesítik a sárgás árnyalatokat és élettel teli fényt kölcsönöznek a hajadnak. Ezen kívül használj rendszeresen mélykondicionálót, hogy a kiszáradásra hajlamos hajadat minél hidratáltabban, tápláltabban tartsd.