Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

Gubancok, őrjítő gubancok!

2022.01.12 19:21
Gubancok, őrjítő gubancok!

Mi okozhatja azokat az átkozott gubancokat, amelyektől nem tudsz megszabadulni és néha komolyan elgondolkodsz rajta, hogy egy olló vagy egy hajnyíró után nyúlsz és vagy tőből levágod azt a tincset vagy két centisre vágod a hajad? Seprűs és gubancos a hajad pedig ápolod és vigyázol rá?
Nézzük meg, mi okozhatja az extrém gubancokat a göndör/hullámos, de akár még az egyenes hajban is!

1. A rendszeres hajvágások mellőzése:
A száraz, töredezett hajvégek megtartása nem jó módszer arra, hogy növeszd a hajad, szóval nyugodtan vágasd le azokat a seprűs végeket és hagyd a hajad egészséges részét burjánzani. A száraz, elvékonyodott és töredezett hajvégek csak arra jók, hogy gubancolódjanak és egyre nagyobb csomókat hozzanak létre, ahogy más hajvégekkel surlódnak. Ráadásul egy töredezett hajvég következtében a töredezés egyre feljebb halad a hajszálon, már hiába ápolod nem tudod helyrehozni, ezért azt fogod tapasztalni, hogy a hajad nem nő, inkább egyre rövidebb lesz. És azt se felejtsük el, hogy a seprűs haj nem éppen szép látvány!

2. A nem megfelelő kondicionálás:
Hiszed vagy sem, nem minden kondicionáló egyforma és nem mindegyik felel meg a hajad igényeinek. Fontos tehát, hogy a megfelelő kondicionálót válaszd. Onnan tudod, hogy a kondicionáló megfelelő a hajad számára, hogy csúszós réteget képez a hajadon, puha és algaszerű állagot ad a hajadnak, illetve nagyon könnyen kifésülhetővé teszi azt. Ha a hajad alacsony porozitású, akkor kerüld a proteines kondicionálókat és használj több hőt (pl. melegíthető sapka, több réteg törölköző a hajra) a mélyhidratálási folyamat során, hogy a haj kutikuláit megnyisd és ezzel biztosítsd, hogy a kondicionáló bejut a hajszálaid belsejébe. Ha a hajad magas porozitású, roncsolt, esetleg szőkített, akkor mindenképpen használj protein tartalmú kondicionálót.

3. A nem megfelelő kifésülés:
Nem csak a hajvégeket kell kifésülnöd és gubancmentessé tenned, hanem a hajad teljes hosszát át kell fésülnöd a hajtövektől a hajvégekig. Oszd szét a hajadat részekre és használj egy bontókefét vagy egy ritka fogú fésűt (természetesen csak vizesen és csak miután a megfelelő kondicionálót felvitted a hajadra). Mindig kezdj a hajvégekkel és haladj felfelé, de soha ne felejtsd el a hajtövek fésülését. Ha nem tudsz kibogozni egy nagyon makacs csomót, tegyél még rá kondicionálót, nagyon óvatosan masszírozd bele a hajad gubancos részén és hagyd egy picit hatni, aztán próbáld meg újra kifésülni.

4. A hajmosások időbeli kitolása:
Nem létezik "ki tud tovább hajmosás nélkül élni" verseny, amiben részt kellene venned, éppen ezért hallgass a hajadra és annak igényeire. Ha meg kell mosnod, mosd meg! Lehet, hogy a te hajad gyakoribb mosást igényel, mint másoké, akár naponta is moshatod ha arra van szüksége, csak figyelj rá, hogy ebben az esetben low-poo, co-wash vagy más lágyan tisztító terméket használj és időközönként egy mélytisztító vagy szulfátos mosást iktass be a rutinodba (pl. havonta egyszer). Alapvetően az a legfontosabb, hogy a hajadat hidratáltan és tápláltan tartsd, mindig ez lebegjen a szemed előtt.

5. Copfok, kontyok, frizurák:
Ha szereted változatosan hordani a hajad, néha copfban, kontyban, vagy fonással kombinált frizurát készíteni, akkor a következőkre figyelj:
- használj olyan szatén, selyem vagy telefonzsinór hajgumit, ami nem töri meg a hajszálaidat és nem okoz súrlódást
- próbálj meg olyan frizurát készíteni, amelynél nem kell agyon macerálni a hajad és hullámcsatok vagy hajgumik tömkelegét a hajadba tenni, különben egy idő után a hajvégeid elvékonyodnak és seprűs haj lesz az eredmény
- óvatosan vedd ki a hajgumit a hajadból, lehetőleg két ujjal húzd szét oldalra és hagyd, hogy a hajad kicsússzon belőle
- ne tekerd át a hajgumit négyszer-ötször a hajadon, mert nincs az a hajgumi, ami nem töri meg a hajad ilyen esetben, legyen az bármilyen anyagból. Válassz megfelelő méretű hajgumit, amit maximum kétszer kell a copfod köré tekerned.
- ne készíts frizurát frissen mosott hajból, főleg abban az esetben, ha nem száradt meg 100%-ig.

6. Nem megfelelő fürtvédelem alvás közben:
A hajad könnyedén gubancolódhat éjszaka, ha nem véded megfelelően a fürtjeidet. Használj szatén hálósapkát és/vagy kendőt úgy, hogy a hajadat ananász copfban a fejed tetején összefogod, majd ráhúzod a sapkát. Ha nem szereted a hálósapkát, akkor használj szatén párnahuzatot, hogy a lehető legkevésbé súrlódjanak a fürtjeid az éjszaka során. Ilyenkor is copfold fel a hajad, így csak az alsó rétegek fognak picit szétesni, de azok nem lesznek látványosak, ha reggel leengeded a hajad ;)