Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

A tengervíz hatása a göndör hajra

K.A.
2023.07.18 13:31
A tengervíz hatása a göndör hajra

Persze, hogy imádunk a tengerben, vagy óceánban úszni nyáron...de vajon a göndör hajunk is hálás érte?
Egyesek esküsznek rá, hogy a hajuk semmilyen hajformázótól nem lesz olyan szép, mint a természetes sós víztől, míg mások éppen az ellenkezőjére panaszkodnak.
Hogy miért van ez? Nos, a tengervíz hatása nagyban függ a hajtípusodtól és a hajszálaid aktuális állapotától.

Hogyan jönnek létre a tengerparti hullámok (beach waves)?

A tengervíz a vízen kívül kloridot, nátriumot, magnéziumot, szulfátot, kalciumot és más elemeket is tartalmaz. A hajad keratinos fehérjékből áll, keresztkötésekkel, amelyek megtartják ezt a fehérjét, és így formálják a hajat olyan alakúvá amilyennek általában látod. A keresztkötések háromdimenziós kötések, amelyeket a szomszédos aminosavak (fehérjék) közötti kovalens kötések alakítanak ki. Viszont a só – vagy a nátrium-klorid és a magnézium-szulfát (mindkét elem jelen van a tengervízben) – extra keresztkötéseket hoz létre a hajadban, ami tovább göndöríti és extra „tengerparti hullámokat” hoz létre a hajadban.

Ami a tengervíz mellett szól:

Extra testesség és dús haj- a pozitívum, hogy a sós vízkristályok "testet" adnak a hajadnak. Ez növeli a haj volumenét de vigyázz, mert ez az extra só egyben szárítja is, és megemeli a kutikulát, ami hajlamossá teszi a hajadat a további nedvességvesztésre.

Hámlasztó és vérkeringést serkentő hatás- a sós víz kristályai kiváló hámlasztóként szolgálhatnak a fejbőröd számára, ami segíthet eltávolítani a fejbőrödön és a hajtöveken felhalmozódott termékeket. A fejbőr vérellátásának serkentésére éppen ezért sokszor ajánlunk tengri sós hámlasztó samponokat, illetve a fejbőr masszírozása a hajszárítás után szintén javasolt, mivel ez is serkenti a fejbőr vérellátását.

Extra tápanyagok a fejbőrnek és a hajnak- a tengervíz olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetednek szüksége van. A magnézium például köztudottan erősíti az idegrendszeredet, és nyugtató hatással van a szervezetedre. A magnézium a bőrödön keresztül is jól felszívódik, így egy tengeri fürdőzés nemcsak élvezetes, hanem - az idegeid számára is - egészséges. A kevesebb stresszt összefüggésbe hozták a jobb hajnövekedéssel, így a magnézium nyugtató hatása nagy előny a hajad számára.

Gombaölő tulajdonságok- a só segíthet a gomba okozta korpásodáson, mivel a sós víznek gombaölő tulajdonságai vannak. Ezek a tulajdonságok úgy jelentkeznek, hogy a gombáknak több energiát kell fordítaniuk az ozmózis (vagy ozmoreguláció) elérésére a sós vízben mint az édesvízben ahelyett, hogy ezt az energiát a saját növekedésükre fordítanák.

Természetes sampon és zsíroldó- ha zsíros a fejbőröd, akkor a tengervíz segíthet eltávolítani a nehéz olajokat és az extra faggyút, száraz samponként működve. Felszívja a fürtjeidben lévő felesleges olajokat a gyökerükhöz közel, és ennek köszönhetően segíthet abban, hogy ritkábban moss hajat.

Ami a tengervíz ellen szól:

A haj kiszáradása- a só általában, beleértve a tengervizet is, higroszkópos: azaz több vizet vonz a hajadba, és sókristályokat képez. Ezek a sókristályok extra testet adhatnak a hajadnak, de ez a folyamat a nedvességet is elszívja a hajszálak belsejéből - így az száraz és törékeny lesz. Ez a folyamat csökkenti a cisztein kötések közötti keresztkötéseket is a hajszálakban, ami törékenyebbé teszi a hajszálakat.

Extrém szárazság a vegyileg kezelt haj esetében- ha fested vagy szőkíted a hajad vagy ha a hajad szerkezetét kémiailag megváltoztatták (pl. keratinos hajegyenesítés vagy dauer) - a tengervíz ronthat a hajad állapotán. A kémiai kezelés már megfosztotta a hajadat a tápanyagoktól, és mesterségesen megváltoztatta a hajszálaidban lévő keresztkötéseket. A sós víz higroszkópos tulajdonságai a fent leírtak szerint elvonják a nedvességet - még az egészséges hajból is, de a kémiailag módosított szálak esetében ez még rosszabbá válik, és extra törékennyé teszi azt.

A válasz tehát kettős. Bizonyos szempontból a tengervíz jó hatássl van a hajra, más szempontból pedig sajnos erősen károsíthatja azt. Hogy megakadályozd, a hajad kiszáradását a tenger vagy óceánvíz hatására, használj leave-in kondicionálót, hajolajat és hővédőt, mielőtt a tengerpartra sétálsz. Ezek a termékek bevonják a hajszálakat, és megakadályozzák, hogy a só elszívja a nedvességet.