Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

CGM kezdőknek, első lépések

2021.09.15 16:10
CGM kezdőknek, első lépések

Ha most kezded a CGM (Curly Girl Method) szerinti hajápolást vagy még csak gondolkodsz rajta, hogy szeretnél belevágni, az alábbiakban adunk pár tippet, hogy egyszerűbb legyen eligazodni, a weben található információ sokaságban.

Első és legfontosabb, hogy ismerd meg a hajad. A haj 97%-át keratin alkotja; a maradék 3% víz.


  

 Rétegei a külső hámréteg, a kutikula;
 a középső hajkéreg a kortex;
 és a belső hajbél, a medula.

A külső hámréteget egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, amiket a faggyúmirigyek által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ: ha a lemezkék szabályosan állnak, akkor a haj fényes, és selymes, de ha megsérül, akkor a haj töredezett, fénytelen és száraz lesz.
A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg (kortex) felel.
A hajbélnek (medulának) az a feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső részt, biztosítva az átjárást és szellőzést.
 
Ezután következik a haj porozitásának megállapítása. Ez azért fontos, mert a göndör hajat mindig porozitásnak megfelelően kell ápolni!
A haj porozitását a kutikula rétegek egymástól történő elemelkedése határozza meg. Az alábbi képen  balról jobbra haladva a haj porozitásának három fajtája látható:

Minél nagyobb emelkedésűek a rétegek, annál magasabb a porozitás, amely befolyásolja a haj megjelenését és állapotát. Háromféle porozitás létezik:
– ALACSONY (baloldali kép) a sima és nehéz hajra jellemző, amely nehezen táplálható és a nem megfelelő hajápolástól könnyen elnehezedik. Nincs megfelelő vérkeringés a fejbőrön. A haj és a fejbőr olajos. Alacsony porozitású hajnál hiányzik a volumen és a hajtő nehezen emelkedik fel.
– KÖZEPES (középső kép) a meglehetősen könnyen stilizáló, mégis a gyenge tüszők miatt kihulló hajra jellemző. A fejbőr zsírosodik, míg a hajvégek szárazak és göndörek. A közepes porozitású hajnak kissé megemelkedett kutikulái vannak. Ennek következtében a tápanyagok könnyen bejutnak, viszont a toxinok számára sem nehéz a bejutás. A haj hajlamos a károsodásra, elveszti ragyogását és rugalmasságát.
– MAGAS (jobboldali kép) a száraz és sérült hajra jellemző. Kutikulái magasan megemelkedettek. A haj érdes és elveszíti hidratálását. A hajvégek is töredezettek. A magas porozitású hajat nehéz ápolni. A tápanyagok nem maradnak meg a haj belső szerkezetében. Magas porozitású lehet a haj természeténél fogva vagy fodrászati beavatkozások következtében. Ilyenek a festés, szőkítés, melírozás, hajvasalás, tartós hajegyenesítés.
Hajad porozitásának megfelelően szükséges olyan rutint kialakítanod,  amelyben a protein és/vagy hidratáló anyagok szükséges mennyiségben vannak jelen. Erről következő cikkünkben írunk bővebben.