Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

Az INCI titok avagy, ezt tudod meg az összetevő listából

K.A.
2022.09.19 15:40
Az INCI titok avagy, ezt tudod meg az összetevő listából

Sokszor szembesülünk azzal, hogy göndör vagy hullámos hajú lányok hiába használnak olyan termékeket, amelyek megfelelnek a CGM szabályainak, mégsem érik el a vágyott eredményt.
Ennek egyik oka általában az, hogy a termék alaptulajdonságát hagyják figyelmen kívül, mégpedig azt, hogy az adott termék milyen célt szolgál leginkább és mennyire tudja kielégíteni a haj aktuális igényét.

Ahhoz, hogy jobban megértsük az egyes hajápolási termékek milyen hatást gyakorolnak a hajunkra, elengedhetetlen, hogy elfogadjuk a kémia szerepét, és elemezzük a termék összetevőlistáját (Ingredients List más néven INCI), de ehhez nem kell feltétlenül kémikusnak lenni, csak néhány fő szabályt megjegyezni.

A termékeket alapvetően 3 fő kategóriába soroljuk:
-hidratáló
-tápláló
-rekonstruáló (helyreállító)

Az, hogy adott termék melyik kategóriába kerül, attól függ, hogy az összetevői között fenti három kategóriából melyik található meg benne többségében.
Ne feledd azonban, hogy tisztán hidratáló, tápláló vagy rekonstruáló termék nem létezik!

A termékek összetevőlistájának olvasásánál alapvető szempont, hogy az összetevő lista első harmada a mérvadó, sokak szerint az első 5 felsorolt összetevő, hiszen ebben a részben találhatók meg azok az összetevők melyek legnagyobb koncentrációban vannak jelen az adott készítményben.

Rendben, de honnan tudom melyik összetevő hidratál, táplál vagy rekonstruál, merül fel a kérdés ilyenkor?!

Nézzünk bele picit a részletekbe!

Hidratálás:
A hidratáló termékek célja a mindennapi életben elveszett víz és tápanyagok pótlása. A hidratáló rutin megszabadítja a hajat a szárazságtól, egészségesebb hajat biztosítva. A hidratáló készítményeket az olyan összetevők bősége jellemzi, mint: növényi és gyümölcskivonatok, méz, tej, selyemfehérje és glicerin.

Fő hatóanyagok a haj hidratálásához:

- D-Panthenol: Hosszantartó hidratálást, puhaságot és fényt biztosít;

- Olívavaj: Mélyen hidratálja a hajat hosszú távon;

- Extra szűz kókuszolaj: Gazdag E-vitaminokban és zsírsavakban;

- Aloe Vera: Hidratál, regenerál és segít a hajhullás elleni küzdelemben és természetes antioxidáns;

- Funkcionális aminosavak: regenerálják a hajszálakat és puhaságot, lágyságot és erőt biztosítanak a hajszálaknak.


Táplálás:
A tápláló termékek a hajban lévő lipidek pótlására hatnak. De mik is azok a lipidek? Alapvetően a fejbőr faggyúmirigyei által termelt zsírok, és az a feladatuk, hogy védőréteget kölcsönözzenek a hajnak, puhává, rugalmassá, fényessé tegyék azt és lesimítsák a kutikulákat. Így a haj táplálása elengedhetetlen ahhoz, hogy a haj védett, szép és egészségeslegyen.

A hullámos, göndör és gyűrűs göndör haj általában nagyobb hajlamot mutat a kiszáradásra, mivel a haj görbülete megakadályozza, hogy a fejbőrből származó zsírosodás elérje a hajvégeket. Így a hajszárazság megszüntetésére a leginkább javallott kezelések között szerepel a haj táplálása.

Fő hatóanagok a haj táplálásához az olajok és vajak:

- Ricinusolaj: erősítő hatású, és segít a töredezés miatti hajhullás leküzdésében;

- Kókuszolaj: E-vitaminban és zsírsavakban gazdag;

- Argánolaj: csökkenti a szöszösödést és egészségessé teszi a hajat;

- Mangóolaj: B1, B2 és B5 vitaminokban gazdag;

- Napraforgóolaj: táplálja a hajat és növeli a haj fényét;

- Avokádóolaj: gazdag A-, D- és E-vitaminokban. Elősegíti a hajszálak regenerálódását és táplálását;

- Tojásfehérje: gazdag A-vitaminokban, B-komplex vitaminokban és antioxidánsokban;

- Amla olaj: gazdag C-vitaminban, flavonoidokban. Megelőzi a hajvégek szétnyílását és erősíti a hajszálakat;

- Olívaolaj: gazdag A-, D-, K- és E-vitaminokban.

Humektálás: Mi ez?
A humektálás nem más, mint olajfürdő a hajnak. Ez egy növényi olajon alapuló kezelés, amely képes táplálni a hajat, pótolni a szükséges zsírosságot és helyreállítani a vegyi és egyéb tényezők által károsodott hajat (pre-poo, más nevén hajmosás előtti olajos kezelés). A humektálás egy lépés a táplálásban. Ez a kezelés ideális minden hajtípusra, különösen göndör, szöszös, átállás alatt szöszössé váló hajra.


Rekonstrukció:
A rekonstrukció a hajtömeg pótlására helyezi a hangsúlyt. A pótlás olyan összetevőkkel történik, mint a keratin (állati vagy növényi), a fehérjék és az aminosavak.
Törékeny, vékony szálú vagy elvékonyodott és porózus haj esetén, (elsősorban a kémiai hatások miatt, mint a hajfestés, szőkítés, hajvasalás, tartós hajegyenesítés), a hajszálak helyreállításának legjobb módja a rekonstrukciós (proteinben gazdag) termékek használata. Az újjáépítés a haj fehérjepótlására hat, különösen a keratinra.

Fő hatóanyagok a haj rekonstruálásához:

- Kollagén: megtartja a vizet és egységesíti a kutikulát, emellett hidratál, megőrzi a fürtök formáját és megakadályozza a töredezést;

- Kreatin: javítja a sérüléseket és alkotja a haj keratinláncát;

- Arginin: újjáépíti a hajat kívülről befelé;

- Cisztein: a szálak újjáépítésére és megerősítésére hat, egyenletesen lesimítja a kutikulákat.

- Keratin: az emberi szervezet által termelt fehérje, amely a hajszál felépítésének mintegy 90%-át teszi ki. Felelős a hajszálak szilárdságának, rugalmasságának és ellenállóképességének biztosításáért, mivel nagyon gazdag aminosavakban és erőteljes rekonstruktora a sérült szálaknak.


Nézzünk pár összetevőlistát példaként.

Hidratáló termék:

Jessicurl Rockin' Ringlets göndörítő krém
Összetevők: Linum Usitatissimum (Linseed/Flaxseed Extract), Glycerin, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice Powder, Magnesium Sulfate, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Phenoxyethanol

Nincs túl sok összetevője, így gyorsan áttekinthető a lista. Az első 5 összetevőből három (lenmag, glicerin és Aloe Vera) erős hidratáló hatású, így bátran állíthatjuk ez egy igazán jól hidratáló termék.

 

Tápláló termék:

Curly Secret- Oltsd a szomjam 2 az 1-ben pakolás és leave-in
Összetevők: Aqua, Costus Oil, Jojoba Esters, Tea Tree Oil, Coconut Oil, Citric Acid, Vitamin E, Fragrance, Cetrimonium Chloride

Az első 5 összetevőből, 3 olaj (costus, teafa, kókusz) ami elárulja, hogy a termék fő feladata a táplálás.

 

Rekonstruáló (proteines) termék:

Curly Secret- helyreállító pakolás
Összetevők: Water (Aqua), Hydrolyzed Quinoa Protein, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate,  Hydrolyzed Oat Protein, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Panthenol (Vitamin B5), Hydrolyzed Pea Protein, Hydrolized Rice Protein, Hydrolized Pea Protein, Glycine, Proline, water, Leuconostoc Ferment Filtrate, Superoxide Dismutase, Soybean Peroxidase, Borago Officinalis (Borage) Extract, Calendula Officinalis (Marigold) Flower Extract, Sodium Benzoate, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Glycerin, Algae Extract, Laminaria Digitata Extract, Pine Bark Extract, Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Extract, Sorbic Acid, Sodium Benzoate, Fragrance

Ha megnézed az összetevő listát, akkor azt látod, hogy a második és a hatodik összetevője is protein (Hydrolyzed Quinoa Protein, Hydrolized Oat Protein), illetve még további két proteint találsz az összetevő lista felénél (Hydrolyzed Pea Protein, Hydrolized Rice Protein) ami annyit tesz, hogy ez egy erősen proteines, rekonstruáló termék.

Természetesen minden termékben találsz majd vajat, olajat hiszen csak a protein önmagában nem tud megfelelően gondoskodni a haj teljeskörű ápolásáról, de a legfontosabb, hogy mindig annak megfelelően válassz terméket, hogy mi a hajad elsődleges igénye.
Teljes mértékben „tiszta” hidratáló vagy tápláló termék sem létezik, hiszen minden gyártó úgy formulázza a termékeit, hogy a lehetőségekhez mérten komplex ápolást biztosítson a hajnak. A hangsúly mindig azon van, hogy a hajadnak szükséges vaj, olaj, protein hol helyezkedik el az összetevő listában, ezt érdemes figyelni.

A rutinodban nagyon fontos, hogy ha a hajad:

- alacsony porozitású, akkor több hidratáló és tápláló termék legyen és alkalmanként használj egy pici proteint (havonta egyszer)
- közepes porozitású, akkor mind a hidratálás, táplálás és a rekonstrukció is legyen jelen minden hajmosásnál
- magas porozitású, akkor told el a rutinodat a rekonstruálás irányába (proteines termékek), de vigyázz, hogy megkapja a megfelelő mennyiségű tápláló és hidratáló anyagokat is.