Ingyenes szállítás 20 000 Ft feletti kosárérték esetén*.
Ausztriába, Romániába és Szlovákiába is szállítunk.
(*meghatározott szállítási módok választása esetén)

Kérdésed van? Írj nekünk: info@curlmission.hu

vagy hívj minket: +36205972855

CGM tippek

Tavaszi hajápolás: így válts rutint az új szezonban

K.A.
2024.03.03 10:30
Tavaszi hajápolás: így válts rutint az új szezonban

A hőmérséklet emelkedésével búcsút inthetünk a télnek, és tárt karokkal üdvözölhetjük a tavaszt! Ez a megújulás évszaka remek alkalom arra, hogy felélénkítsd hajápolási rutinodat!
A tavasz az ideális időszak arra, hogy frissítsd göndör hajápolási rutinodat, és felkészülj a melegebb időjárásra. Itt a lehetőség, hogy búcsút mondj a nehéz téli termékeknek, amelyek elnehezíthetik a fürtjeidet, és helyette inkább a könnyű termékekre koncentrálj!

Az időjárás változásai: télből a tavaszba

Tavasszal jelentősen megváltozik az időjárás, hiszen a hideg téli szezon véget ér. A nappalok kezdenek felmelegedni. Ennek eredményeképpen mindenki hajlamos több időt tölteni a szabadban. A napfénynek tavasszal más UV-sugárzása van, mint télen. A nap nem olyan kemény, de az UV-sugarak azért jelen vannak.

Lehet, hogy nem gondoltál rá, de az időjárás változása nagy hatással lehet a hajadra.

Tavasszal például a levegő páratartalma is elkezd növekedni.  A levegő megnövekedett nedvességtartalma miatt a hajad szöszössé és kezelhetetlenné válhat.

Az időjárás átalakulása miatt változtatnunk kell a hajápolási rutinunkon?

A válasz: IGEN.


Mit tesz a tavasz a hajaddal?

Az időjárás nagy hatással van hajszálainkra. A hőmérséklet, a páratartalom és a napsugárzás változása megváltoztatja a haj fizikai és kémiai tulajdonságait. Tavasszal a hőmérséklet és a páratartalom emelkedése következtében a levegőben nagyobb mennyiségű vízmolekula van jelen. A páratartalmat a levegőben lévő vízgőz mennyiségével mérjük. Minél magasabb a levegőben található víz szintje, annál magasabb a páratartalom.

A hajszálak keratinfehérjéből állnak, amely képes a levegőből vízmolekulákat felvenni, és ez a felszívódás duzzadást okozhat, ami a hajszálak átmérőjének növekedéséhez vezet.

Következésképpen a tavaszi szezonban a magasabb páratartalom mellett hajunk szöszösnek, puffadtnak és kezelhetetlennek tűnhet.

Napsütés és szabadtéri tevékenységek

A tavasz érkezésével a kültéri aktivitásunk is megélénkül ezáltal a hajunk ki van téve a napsugárzásnak. A napfényből származó UV-sugárzás károsan hat a bőr és a haj fehérjéire. Ezek a sugárzások nagy energiájú és erősen reaktív oxigénfajok képződését idézik elő a hajszerkezetben. Ezek közül a haj károsodásáért elsősorban a hidroxilgyök felelős, így a több szabadtéri tevékenység nagyobb fotokárosodáshoz vezet, ami szöszös, töredezett hajvégeket eredményezhet.

Így a tavasz tökéletes alkalom arra, hogy hajunk megfelelő védelmére összpontosítsunk a nappali órákban, amikor nagyobb valószínűséggel vagyunk kitéve a nap káros sugarainak.

De hogyan ápolhatjuk hajunkat tavasszal?

Van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy tavaszra megváltoztasd a hajápolási rutinodat.

  • Összpontosíts olyan termékek használatára, amelyek segítenek megvédeni hajad a nap káros sugaraitól.

  • Használj könnyebb termékeket, amelyek nem nehezítik el a hajad.

  • Összpontosíts a hidratálásra és a nedvesség megtartására a hajszálaidban.

  • Használj olyan termékeket, amelyek segítenek megfékezni a szöszösödést.

Íme néhány a tavasszal használható legjobb hajápolási termékek közül minden hajtípus számára:

Hullámos, göndör, gyűrűs göndör haj

  • Válassz szulfátmentes sampont, hogy úgy tisztítsd meg a fürtjeidet és a fejbőrödet, hogy közben nem veszítesz el minden természetes olajat, amelyet a fejbőröd termel. Használj hidratáló kondicionálót, a hajadban lévő gubancok kibontásához.

  • Válassz olyan könnyű krémet vagy zselét, amely természetes összetevőket, például aloe verát és proteineket tartalmaz - ezek hidratálják és erősítik a hajad, hogy megőrizhesd fürtjeid egészségét.

  • A szöszösödés megfékezéséhez olyan puhító hatású termékeket válassz, mint a sheavaj és a természetes olajok. Ezek az összetevők segítenek megvédeni a hajat a tavaszi páratartalomtól.

Száraz, vastag szálú haj

Ha száraz, vastag szálú hajad van, amely hidratálásért és az időjárás viszontagságaitól való védelemért könyörög, van néhány termék, amely segíthet a tavaszi tökéletesség elérésében.

  • Kezdd egy leave-in kondicionálóval; ez bezárja hajadba a nedvességet, miközben megvédi a fürtjeidet az UV-sugárzástól.

  • A száraz, rakoncátlan haj leküzdéséhez és természetes fényének visszaállításához bőséges nedvességet kell biztosítanod hajad számára.

  • Használj mélykondicionálót: ez a speciális kezelés behatol a hajszálakba, hogy megadja a hajad számára szükséges hidratálást. Nemcsak puhává és simává teszi fürtjeidet, és fényt ad nekik, hanem segít a kutikulák lesimításában is, így összességében egészségesebbnek tűnik a hajad.

  • A magas páratartalom vagy más időjárási körülmények is okozhatnak szöszösödést, ami statikus töltéshez vezet minden egyes hajszálon – a mélykondicionáló ezen is segít, bátran építsd be a rutinodba. Ahhoz, hogy hajad egészségessé váljon, és készen álljon a hirtelen éghajlati változásokra, legalább kéthetente egyszer használj mélykondicionálót. A tavaszi kondicionálók kiválasztásakor ügyelj arra, hogy azok a humektánsok és lágyítók megfelelő kombinációját tartalmazzák, amelyek bőséges hidratáló erőt biztosítanak.

  • Ha rendkívül száraz hajjal rendelkezel, érdemes lehet egy meleg olajos kezelést is beiktatni a rutinodba - ez visszaadja a fényt, valamint extra nedvességet és puhaságot biztosít kiszáradt fürtjeidnek.

Vékony, zsírosodásra hajlamos haj

Ha vékony szálú, zsíros hajad van, akkor igazi kihívást jelenthet a megfelelő termékek megtalálása.

  • Ha egészséges és kiegyensúlyozott hajat szeretnél, használj olyan tisztító sampont, amely gyengéd, mégis tisztító hatású; ez segít eltávolítani a felhalmozódott szennyeződéseket a hajszálakról anélkül, hogy száraznak vagy gyengének éreznéd őket.

  • Ha erősebben tisztító (szulfátos) sampont használsz, a haj nedvességtartalmának helyreállítása érdekében egészítsd ki a rutinodat egy hidratáló kondicionálóval.

  • Bölcs dolog egy mélytisztító samponba is beruháznod - egy olyanba, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy megszabadítsa a hajadat a szálakban megrekedt szennyeződésektől és olajoktól a hosszan tartó tisztaság érdekében.

  • A haj további felfrissítése érdekében, anélkül, hogy minden nap megmosnád, érdemes kipróbálnod a száraz samponokat, amelyekben olyan felszívódó anyagok találhatók, mint a keményítő, amelyek segítenek megszüntetni a zsírosodást.

  • Ami a formázást illeti, válassz olyan termékeket, mint a könnyű hab vagy zselé, hogy definiált légies fürtjeid legyenek.

Festett haj

Ha festett, szőkített hajad van, akkor az extra ápolás elengedhetetlen. Szerencsére a tavasz tökéletes alkalmat kínál arra, hogy a megfelelő ápolással tápláld a hajfürtjeidet!

  • Keress olyan termékeket, amelyek természetes olajokat és növényi kivonatokat tartalmaznak; ez segít hidratáltan tartani a sörényedet, miközben megvédi a külső károsodástól.

  • Hajszíned megőrzése érdekében válassz olyan sampont és kondicionálót, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy kíméletes legyen a festett hajjal kezelt hajhoz.

  • Emellett kerüld a szulfátokat, amelyek koptathatják a hajszínt.

  • A legfontosabb, hogy ne felejtsd el megvédeni sörényed a káros UV-sugaraktól egy leave-innel.

Szöszös haj

  • A tavaszi szöszösödés elleni küzdelemhez elengedhetetlen a leave-in kondicionáló használata. A leave-inek különösen fontosak azok számára, akik sok időt töltenek a szabadban. Az ideális leave-in kondicionáló az, amely magas koncentrációban tartalmaz kondicionáló összetevőket, és könnyen felvihető a nedves vagy száraz hajra (pl. spray leave-in kondicionáló). A változó páratartalomnak való kitettség megváltoztatja a haj felületi tulajdonságait. Ez nagy hatással van a fürtökre, a formázásra, a megjelenésre és az általános ápolásra. A készítménynek természetes puhítószereket, olajokat és vajat kell tartalmaznia. A telítetlen zsírsavval rendelkező olajok kiváló bevonatot, könnyű alkalmazhatóságot és nem zsíros textúrát biztosítanak.

A következő olajok segíthetnek szöszösödés ellen:

  • Napraforgóolaj
  • Gyapotmag-olaj
  • Repceolaj
  • Olívaolaj
  • Jojobaolaj
  • Fehér tajtékvirág olaj

A leave- int és az olajokat azonban óvatosan kell alkalmazni. A szöszös, göndör haj esetében "a kevesebb mindig több".  A legfontosabb, hogy lépésekben alkalmazzuk - kis mennyiséget vegyünk a termékből, és szekciónként vigyük fel a hajunkra, hogy a termék egyenletesen kerüljön minden egyes hajszálra.

És még néhány általános tipp:

  • Használj hővédőt a hajadra, ha több időt tervezel a szabadban tölteni vagy óvd a hajad egy kendővel, szalmakalappal, ha tartósan napsütésnek van kitéve.

  • Kezdd a szezont egy frissítő hajvágással! Bőven elegendő egy-két centit levágatnod a hajvégeidből, ha azok a tél során letöredeztek, nem szükséges drasztikus változtatáson gondolkodnod.

  • Egyél minél több egészséges ételt és igyál minél több vizet, hiszen a szervezeted hidratálása elengedhetetlen a hajad szépségének megőrzéséhez.

 

Bízunk benne, hogy ezekkel a tavaszi hajápolási tippekkel egész szezonban egészséges és gyönyörű lesz a hajad!